woensdag 28 juli 2010

Skutsjesilen

Zo, de klus is geklaard. Op het prikbord voor de huishoudelijke mededelingen voor onze medewerkers hangt het rooster voor volgende week. Ik had nog maar net de punaise er in gezet of de eerste nieuwsgierige aagjes kwamen al aan rennen. De grote vraag voor volgende week is: "Mag ik werken of ben ik buitengesloten?".

Uiteraard zijn al onze medewerkers ontzettend loyaal en zijn ze altijd al liever aan het werk dan dat ze vrij zijn, maar de skutsjesilen-maandag wil eigenlijk echt niemand missen. Ik zag al vrij snel een beteuterd gezicht bij één van de gillende keukenmeiden die een blik op het rooster had geworpen. Op mijn opmerking 'maar als je echt graag wilt werken maandag, dan zet ik je er nog wel tussen..', werd dan ook gereageerd met een grote glimlach!

Maar wat maakt werken op die dag nou zo leuk? Voor de niet-ingewijden: Skutsjesilen is het carnaval van het Noorden. Het twee weken durende festijn verandert de doorgaans stugge Fries in een wandelend biervat dat zelfs spontaan tegen een vreemde durft te praten. Twee weken wordt er gezeild op de Friese wateren door 14 verschillende skutsjes die 14 verschillende plaatsen vertegenwoordigen. Overal waar er gezeild wordt, is het feest. Eigenlijk is de zeilwedstrijd slechts een aanleiding om even flink de bloemetjes buiten te zetten, maar dat mag je natuurlijk niet hardop zeggen...

Normaal gesproken is onze zaak een plek waar gezellig gegeten en gedronken wordt op beschaafde toon. Ons publiek is over het algemeen welopgevoed en als er iemand buiten die boot dreigt te vallen, doen wij er alles aan om hem (of haar) weer op het rechte pad te krijgen. Maar maandag is alles anders.

Zondagavond na het diner begint de ontmanteling; gordijnen, schilderijen, foto's, beelden en kaarsjes, alles halen we weg. Tafels en stoelen worden ingeruild voor stootvaste statafels bovenop een extra laag tapijt om de houten vloer te beschermen. Maandagmiddag 16.00 uur zijn we er klaar voor; het bier uit de tap buiten is koud, de muntjes staan klaar in de rekken, de shoarma is gebakken en 15 man personeel staat te trappelen om die bierkraan open te trekken.

En of dat leuk is? Daarover de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten